HET KAARTJE VAN GUUS

De Liga Autisme Vlaanderen werkte mee aan Het kaartje van Guus, een boek van auteur Janne Janssens en illustrator Zoë Claessens. Het boek biedt een mooi aanknopingspunt om met kinderen vanaf 6 jaar in gesprek te gaan rondom de thema’s autisme, diversiteit en vriendschap.

Naast het verhaal bevat het boek een aantal leuke spelletjes, een pakkende getuigenis, informatieve pagina’s over autisme en een aantal praktische handvatten om met kinderen in gesprek te gaan rondom dit verhaal. Kortom, een must-have voor begeleiders en therapeuten die met kinderen aan de slag willen rondom autisme en diversiteit.

Het boek is verkrijgbaar via de (online) boekhandel en via uitgeverij Clavis (kostprijs: €17.95).

“In mijn begeleiding van een jongen met autisme (11 jaar) was het tot nu toe héél moeilijk om over autisme te praten. Voor hem is dit vaak te confronterend waardoor hij dichtklapt. Tijdens het lezen van ‘Het kaartje van Guus’ was hij heel betrokken en kon hij voor het eerst mee nadenken over zijn eigen kaartje. Het boekje is voor mij als hulpverlener een zeer vertederende en laagdrempelige manier om met kinderen over autisme te praten.”
coverVoorSite

Het verhaal

Guus draagt een kaartje om zijn nek. Daarop staat ‘autisme’. Op school plagen zijn
klasgenootjes hem omdat hij anders is, en hij kan moeilijk met andere kinderen praten.
Maar dan ontmoet hij op de speelplaats Alisa, die hem haar eigen kaartje toont.

Over autisme

Informatie over autisme

Naast het verhaal vind je in het boek ook een aantal informatieve pagina’s voor volwassenen over autisme en over de ondersteuning van kinderen met autisme en een verwijzing naar de Autisme Chat.

Kopie van Kopie van Kopie van Naamloos ontwerp

In gesprek

Het kaartje van Guus belicht het verschil tussen onze binnen- en buitenkant. We zien bij anderen alleen maar de buitenkant: hoe ze eruitzien, wat ze doen, wat ze zeggen… Soms is die buitenkant helemaal anders dan wat er zich vanbinnen afspeelt.

Het boek bevat heel wat vragen om hierrond in gesprek te gaan met een kind.

Over de auteur
Janne Janssens studeerde Audiovisuele Kunsten Animatiefilm in Brussel. De keuze in studies ontsprong uit haar liefde voor verhalen vertellen. Op haar veertiende nam ze voor het eerst een pen in de hand om haar eigen fantasie tot leven te wekken op papier. In december 2021 debuteerde ze met het non-fictie boek ‘Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond’ bij uitgeverij EPO.