AUTISMEPAS

WAT IS DE AUTISMEPAS?

De Autismepas is een communicatiemiddel dat kinderen, jongeren en volwassen met autisme kunnen gebruiken in stressvolle situaties. De pas kan getoond worden wanneer de persoon met autisme zich in een situatie bevindt waar die nog moeilijk tot gepaste communicatie komt. Zo kan de persoon aangeven dat die autisme heeft, zich in een stresssituatie bevindt en wat er op dat moment nodig is vanuit de directe omgeving. Er is ook de mogelijkheid om een contactpersoon (met telefoonnummer) te vermelden op de Autismepas.

VOOR WIE IS DE AUTISMEPAS BEDOELD?

De Autismepas is een hulpmiddel voor kinderen, jongeren en volwassen met autisme.

WELKE VOORDELEN ZIJN GEKOPPELD AAN DE AUTISMEPAS?

De Autismepas is enkel en alleen een communicatiemiddel. De Autismepas geeft je geen recht op kortings- of voordeeltarieven of specifieke faciliteiten (bv. in een pretpark, luchthaven, museum…).

HOE ZIET DE AUTISMEPAS ERUIT?

De Autismepas is een kaartje (bankkaartformaat). Op de voorkant staat de naam van de persoon, op de achterkant staan enkele tips op maat van de persoon, alsook (indien gewenst) de gegevens van een contactpersoon.

Hier zie je een voorbeeld van de Autismepas (van een fictief persoon):

autismepasRecto
autismepasVerso

TESTFASE JUNI – OKTOBER 2023

Momenteel wordt de Autismepas door heel wat kinderen, jongeren en volwassenen met autisme getest. Op basis van hun bevindingen wordt de Autismepas eventueel verder op punt gezet om hem vanaf 2024 beschikbaar te stellen aan een breed publiek.

JOUW ERVARINGEN MET DE AUTISMEPAS DELEN

Ben jij (een ouder van) één van de personen die onze Autismepas test? Laat ons dan weten wat je ervaringen zijn:

  • met het aanvragen van de Autismepas (dit deed je in april/mei): klik hier
  • met het gebruik van de Autismepas: klik hier