WERELD AUTISME DAG

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besliste op 18 december 2007 om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Jaarlijks vinden in de periode rond 2 april wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving verder wil sensibiliseren rond autisme, zodat mensen met autisme en hun directe omgeving op meer begrip kunnen rekenen.

Vanuit de Liga Autisme Vlaanderen zetten we onze schouders onder de KEIvoorAutisme-campagne, een ontmoetingsdag in Gent en een inhoudelijk webinaraanbod op deze website.

KEIvoorAutisme-campagne

5

Vlaanderen telt heel veel autismekeien. Mensen met autisme die iets keigoed kunnen. Mensen zonder autisme die het leven keileuk maken voor iemand met autisme. Mensen die als een vuurkei de vlam ontsteken voor een warm onthaal van mensen wiens brein anders denkt dan het doorsneebrein. En de verschillende keikoppen die hun streven naar een autismevriendelijkere samenleving maar niet willen opgeven. Al die keien verdienen het om gezien te worden. En dat bedoelen we – hoe kan het anders – letterlijk.

Ontdek alles over onze KEIvoorAutisme-campagne in samenwerking met Participate!, sterkmakers in autisme en Vlaamse Vereniging Autisme op www.keivoorautisme.be!

Breng de 'autisme in beeld' expositie naar jouw stad of gemeente

Ontwerp zonder titel (3)

Beelden beklijven, zeker wanneer ze een inkijk geven in de onzichtbare belevingswereld van iemand met autisme. In 2023 ontvingen we meer dan 50 tekeningen, schilderijen, foto’s… van mensen met autisme. Beelden die aangeven hoe autisme zich van binnenuit laat voelen.

Op Wereld Autisme Dag 2023 werden deze beelden 1 namiddag tentoongesteld in Sint-Amandsberg. Het werd een sterke, beklijvende galerij die op heel wat geïnteresseerde en positieve reacties mocht rekenen.

Maar 1 dag, op 1 plek…?

Deze unieke expositie ‘Autisme in beeld’ zou iedereen moeten zien.

Er zijn 45.000 mensen met autisme in Vlaanderen. Niet iedereen met autisme kan zijn beleving delen, verwoorden of in beeld brengen. De beeldengalerij ‘Autisme in beeld’ met 50 A3-posters biedt veel herkenbaarheid, reikt woorden aan en doet mensen stilstaan bij autisme, bij de verschillen én de universele overeenkomsten en noden.

Daarom bieden we organisaties, culturele centra, bibliotheken, lokale besturen… de mogelijkheid om de expositie ‘Autisme in beeld’ naar hun eigen stad of gemeente te brengen. Wil je al een tipje van de sluier? Klik hier om al 2 van de 50 posters te bekijken!

Alle info vind je op www.keivoorautisme.be.